Filosofie

Wat is Yang Sheng?

Wat is Yang Sheng?
Yang Sheng en het voeden van het leven

Yang Sheng is een eeuwenoude Chinese filosofie die zich focust op het voeden van het leven door het cultiveren van een gezond lichaam, het innerlijke zelf en spiritueel en mentaal welzijn. Dat klinkt ingewikkeld, maar het idee is juist erg simpel. Het principe van Yang Sheng en de gehele Chinese Geneeskunst is dat wanneer je kleine kwaaltjes aandacht geeft en aanpakt, je ernstigere aandoeningen kunt voorkomen. Als je Yang Sheng in je dagelijkse routine integreert, dan onderhoud je proactief je gezondheid. Je hoeft namelijk niet ziek te zijn om beter te worden.

Yang Sheng gaat over het bevorderen van gezondheid en welzijn, rekening houdend met het ritme van de natuur en de wetten van het universum. Lichaam, geest en ziel moeten in harmonie zijn. Voeding en spijsvertering zijn belangrijk en dat geldt ook voor bewegen, zelfmassage, de juiste manier van ademhalen en het goed zorgen voor je geest en je emoties.

Het is dus niet zo zeer gericht op het voorkomen of genezen van ziekten, maar het focust zich puur op het creëren en onderhouden van stabiele vitaliteit. Het “doen” is het belangrijkst. Als je de Yang Sheng kennis eenmaal hebt en weet hoe je de zelfhelingstechnieken moet toepassen, dan ben je in staat om jezelf te “behandelen”. Je kunt dan Yang Sheng gemakkelijk integreren in jouw dagelijkse routine.

faye-cornish-Uq3gTiPlqRo-unsplash
ren-ran-HG5QX-GXV5A-unsplash

Yang Sheng is misschien wel het belangrijkste concept in de cultuur van de Chinese Geneeskunst, vooral nu. De huidige maatschappij en de moderne levensstijl brengen ons uit balans. Als je Yang Sheng toepast in je leven, dan ga je je in veel opzichten beter voelen. Je slaapt beter, je huid zal er beter uitzien, je ervaart rust in je hoofd, je verteert je voeding beter en je lichaam voelt zich meer in balans. Als je meer in balans komt, dan wordt je vanzelf kalmer en tevredener.

Bij SAN-T willen we jou helpen met het toepassen van de Yang Sheng zelfhelingstechnieken. Alles wat wij je leren is bedoeld om je te helpen bij het vinden van een fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel evenwicht. Als je die elementen op de juiste plaats hebt, dan ben je in balans.

Yang Sheng is de naadloze integratie van lichaam en geest, fysiek en mentaal evenwicht, onthechting van overmatige emoties, gezondheid en fitheid naar ouderdom en wijsheid.

 

“EEN DRUPPEL PREVENTIE IS BETER

DAN EEN EMMER VOL GENEESMIDDEL.”

Confusius

WAT IS CHINESE GENEESKUNST?

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) is een drieduizend jaar oude geneeswijze die door miljoenen mensen wordt gebruikt. De kracht van de Chinese geneeskunst is het behandelen van de oorzaak in plaats van de symptomen.

Als je bijvoorbeeld een ontsteking in je schouder hebt, dan is dat een symptoom dat hele vervelende pijn geeft, maar de oorzaak zou ook elders in het lichaam kunnen liggen.

De sleutel voor TCG is een ongelooflijk geavanceerd begrip van hoe het lichaam werkt, waarin de combinatie tussen fysiek, geestelijk, emotioneel en spiritueel centraal staat. De basis van deze geneeskunst ligt in het voorkomen van ziekten, met als doel leven in balans. In de Chinese geneeskunst wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam aangesproken door een combinatie van krachtige technieken zoals bewegen, massage en mentale en spirituele training. Hierdoor creëer je een hoger bewustzijnsniveau én een sterker lichaam. Dit noemen we ook wel Yang Sheng zelfhelingstechnieken.

In het Westen ben je pas ziek als je een ziekte hebt. In het Oosten ben je al ziek voordat de ziekte zich openbaart. Ziek zijn werd in China beschouwd als het falen van de preventieve geneeskunst. Het principe van Yang Sheng – en van de Chinese geneeskunst – is dat wanneer je kleine gezondheidsproblemen elimineert, je grotere kunt voorkomen.

The morning mist in guizhou,china

 

De Chinese geneeskunst maakt gebruik van de orgaansystemen en meridianen. Dit is een theorie die meer dan 3000 jaar geleden is ontwikkeld en nu nog steeds wordt toegepast in heel Azië. In al die duizenden jaren is de Chinese geneeskunst in dit deel van de wereld nooit veranderd geweest en het werkt nog steeds perfect. Ondanks de komst van de Westerse geneeskunst is de Chinese geneeskunst heel belangrijk in Azië. Je ziet dat de Oosterse en Westerse wijzen daar samen toegepast worden in de ziekenhuizen en die situatie is optimaal.

IN HET NATUURLIJKE RITME VAN DE VIJF ELEMENTEN

Bij SAN-T staan alle lessen, workshops en lezingen elk seizoen in een thema dat past bij de tijd van het jaar. Elk seizoen is tenslotte anders en dat heeft impact op de mens. Tot een paar jaar geleden zijn we dat een beetje vergeten, maar langzaam voelen steeds meer mensen de behoefte om meer te leven in het ritme van de natuur. Onze lessen zijn dan ook op elkaar afgestemd en complementeren elkaar. De docenten werken samen en het ritme van de Vijf Elementen en de natuur zijn leidend in de thema’s en onderwerpen.

Alle activiteiten hebben als doel om jou weer bewust te laten voelen, ruiken, proeven, horen en kijken, zodat lichaam en geest weer samensmelten. Bij SAN-T laat je de wereld even achter je. Je laat de stress verdwijnen en de oerenergie weer stromen. We prikkelen de vijf zintuigen door te werken in het ritme van de vijf elementen en helpen je op weg naar een leven in balans.

sam-balye-cSKa2PDcU-Q-unsplash