5 elementen voedingsleer workshop

In deze twee dagen leer je de basisprincipes van de 5 elementen voedingsleer. Je moet al wel kennis hebben van de basis 5 elementen leer. (kijk eens bij de workshop basis 5 elementen).

Five elements chinese calligraphy script on rice paper with herbal medicine selection. Metal, wood, water, fire, earth characters, top to bottom.

Wat kan je er mee doen?
De 5 elementen voedingsleer richt zich met het afstemmen van de voeding op de behoefte van het lichaam. Je leert wat de specifieke actie is van voeding in het lichaam op de organen. Zo kan je de voeding aanpassen wanneer dat nodig is voor het lichaam. In de winter zal je bijvoorbeeld veel meer Yang voedsel eten dan in de zomer om het lichaam te verwarmen. Voeding kunnen we indelen in verschillende categorieën, zoals orgaangerichtheid (versterkend of verzwakkend voor een orgaan), temperatuur (Yin / Yang, verkoelend of verhittend), bepaalde bewegingsrichting (werkt het uitdrijvend of meer naar binnen) en de smaak (elke element is gekoppeld aan een smaak en zal de organen van dat element beïnvloeden).

Les inhoud:
De totale theorie van de Chinese voedingsleer uitgelegd.

Doel:
Per levensmiddel kunnen benoemen en beredeneren wat de temperatuur / natuur / bewegingstendens en orgaan gerichtheid is.

Voeding kunnen koppelen aan elkaar om zo te komen tot een gerecht / formule dat invloed heeft op een pathologie. Dit door zelf een pathologie te ontleden en een bijbehorende oplossing op te schrijven. 

Zelf kunnen beredeneren wat de invloed van een voedingsmiddel is op het lichaam.

In deze les wordt ook constant gekookt en voorbeelden geproefd. Het is niet de bedoeling om in deze les gerechten te maken maar meer om te ervaren wat smaken doen.

Duur:
2 dagen

Docent: Dolf Chin See Chong