Qi Gong

Qigong ( in vereenvoudigd Chinees: 气功; in traditioneel Chinees: 氣功) is een onderdeel van de Chinese geneeskunst. Een bewegingsleer die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer en bestaat uit oefeningen die langzaam worden uitgevoerd. Het doel van deze oefeningen is om de lichamelijk en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

De oefeningen vergroten de vitaliteit doordat we met de oefeningen de stroming van energie (Qi) en bloed bevorderen. Je weerstand wordt sterker en je lichaamshouding verbeterd.

Tijdens de lessen worden balans, evenwicht en coördinatie geoefend. Deze oefeningen zorgen voor rust en ontspanning in je hoofd en je lichaam.

Omdat Qigong langzaam wordt uitgevoerd is het geschikt voor alle leeftijden. De oefeningen zijn niet moeilijk en ook niet belastend voor het lichaam. In China wordt Qigong vooral nog beoefend door de oudere generatie. Die komen dagelijks bijeen in de stadsparken om gezamenlijk te bewegen.

 

Wide shot of senior people meditating during qigong exercise in fitness studio while male instructor teaching
Beautiful woman enjoys exercising Tai Chi in the nature.Image is intentionally toned.

Bij SAN-T geven we les in het ritme van de Vijf Elementen en de natuur is hierin leidend. Ook in Qigong spelen we tijdens de lessen in op de seizoenen. Verschillende seizoenen met hun bijbehorende weersinvloeden vragen om andere oefeningen en andere aandacht. Zo kunnen we ook inspelen op bepaalde klachten. Hierbij kun je denken aan klachten als:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Rugpijn
 • Teveel aan je hoofd hebben
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid

Je leert verschillende oefenseries die ook gemakkelijk thuis zijn uit te voeren. We leggen je bij elke serie ook in begrijpelijke taal uit bij welke klacht en/of onbalans ze in te zetten zijn zodat je de juiste oefeningen voor jouw lichaam en eventuele klachten kunt integreren in je dagelijkse routine. Ieder mens is immers anders en bij SAN-T sta jij centraal.

PRAKTISCH

De les bestaat uit het opwarmen van de spieren en gewrichten. Daarna worden Qigong oefeningen gedaan die voor iedereen zijn uit te voeren. We houden daarbij rekening met eventuele klachten en bouwen de oefeningen langzaam op. Het maakt dus niets uit of je al eerder Qigong gedaan hebt. De lessen zijn toegankelijk en laagdrempelig. Je bent van harte welkom om het te komen proberen!

 • Lessen elke:
  Maandag 13u-14u,
  Dinsdag 9u-10u en 19u15-20u15
  Donderdag 10u-11u 
 • Docenten: Mieke en Julia
 • Locatie Erasmusplein 4, Breda
 • Inschrijven per les via de agenda (geen abbonementen)
 • Prijs 10,-